Aktualności > A to ciekawe!

A to ciekawe!
17.07.2016

Opakowania z plastiku, metalu… to nie wszystko. Coraz częściej można kupić ekoopakowania – biodegradowalne czy nawet jadalne :) Kubki do gorących napojów z kukurydzy – idealne podczas masowych imprez czy rodzinnego grillowania, bo szybko ulegają biodegradacji. Talerze i miski z otrębów pszennych można po posiłku… zjeść i przy okazji dostarczyć organizmowi cennego błonnika, który poprawia trawienie. Coraz częściej do produkcji opakowań używa się również tzw. bioplastików, czyli materiałów o właściwościach takich jak tworzywa sztuczne, lecz produkowanych z surowców roślinnych. Na przykład jedna z firm pakuje swoje jogurty w kubeczki z tworzywa o 93-procentowej zawartości kukurydzy. Inna firma sprzedaje szampony w opakowaniach z bioplastiku bazującego na trzcinie cukrowej.

Świetny pomysł, prawda!