Aktualności > STOP marnowaniu żywności!

STOP marnowaniu żywności!
17.07.2016

Różne organizacje podają, że na świecie co roku wyrzucamy ok. 1,3 mld ton jedzenia.

To nawet 1/3 ilości produkowanej żywności! Polacy rocznie wyrzucają ok. 2 mln ton żywności, co daje nam niechlubne piąte miejsce wśród krajów Unii Europejskiej.

Co wyrzucamy najczęściej? Pieczywo, owoce i warzywa oraz wędliny – czyli produkty pierwszej potrzeby.

Tymczasem produkcja żywności to:
1. duże zużycie wody,
2. duże zużycie energii w postaci paliw i prądu,
3. emisja gazów cieplarnianych wytwarzanych przy produkcji, przetwarzaniu i transporcie.

 

Jak nie marnować żywności? Oto pięć ważnych zasad:

 

  • Trzeba robić przemyślane zakupy. Do sklepu najlepiej chodzić z listą, by nie kupować niepotrzebnych rzeczy.
  • Warto zadbać o prawidłowe przechowywanie, by żywność nie psuła się za szybko.
  • Przygotowuj tyle jedzenia, ile jesteś w stanie zjeść.
  • Sprawdzaj terminy do spożycia i zjadaj w pierwszej kolejności to, co ma krótki termin.
  • Dziel się z innymi żywnością, której nie potrzebujesz.
EKO KURIER 9.pdfPobierz PDF